Premi de Pintura Francesc Gimeno

Imatge
 
Disturbios en la segunda sede del FMI, de Cristòfol Pons, XVI Premi Pintor Francesc Gimeno.Imatge
 
'Fantasmagoria', d'Aldo Urbano, obra guanyadora del XV Premi Pintor GimenoImatge
 
'Mineralia', d'Ariadna Mangrané, obra guanyadora del XIV Premi Pintor GimenoImatge
 
'14 fragmentos a cappella', de Maria Cemeli, obra guanyadora del XIII Premi Pintor GimenoImatge
 
Premi de Pintura Francesc Gimeno

L'any 2014, el Museu de Tortosa reprèn amb caràcter biennal i àmbit estatal el Premi de Pintura Francesc Gimeno.  Aquest premi dóna continuïtat a la Medalla Gimeno fundada per l'Ajuntament de Tortosa  l'any 1949.

Francesc Gimeno (Tortosa 1858 -Barcelona 1927), reconegut pintor i autor d'obres que el situen en els llocs més rellevants de la història de l'art català, donarà nom al premi de pintura, que des de la seva creació en plena postguerra, perdurarà en el temps de manera discontínua fins a l'any 1989.  Pintors com Ferran Arasa, Francesc Todó, Carles Mensa, Equipo Crónica o Pere Falcó van ser guanyadors del certamen.

La refundació del premi, 25 anys després de la seva darrera edició, s'obre a la pluralitat de tècniques i suports en què es formula la pintura contemporània. El Premi de Pintura Francesc Gimeno és una aposta per la revalorització d'aquest llenguatge artístic, una finestra  oberta a noves propostes formals i conceptuals, a l'exploració de les possibilitats expressives d'una pintura que, més enllà de buscar alternatives estètiques i tècniques, aspiri a crear nous espais de coneixement i reflexió.

El Museu de Tortosa acull i organitza aquest premi amb la certesa d'estar creant un potent instrument per ampliar amb criteris de qualitat la col·lecció pictòrica del Museu, vinculant així l'esdevenir de la col·lecció d'art a la contemporaneïtat. Aquests criteris de qualitat estan assegurats per la participació de membres de  jurats de reconeguda trajectòria en el món de l'art i  especialment en el de la pintura.

L'exposició temporal de les obres seleccionades en cada edició permet assolir un dels objectius del premi, el de donar a conèixer al públic la producció pictòrica actual de manera activa, a través de la dinamització de la mostra amb visites guiades i tallers.

 

Amb la col·laboració de: 

 

Membres del jurat:

2021 Pilar Bonet, Jordi Ribas i Assumpta Rosés
2018 Joaquim Cantalozella, Albert Mercadé, Núria Rodríguez
2016 Joséphine Matamoros, Àlex Mitrani, Pep Montoya
2014 Teresa Blanch, Joaquim Chancho, Carles Guerra, Assumpta Rosés

Artistes guanyadores:

2021 Cristòfol Pons amb l'obra Disturbios en la segunda sede del FMI
2018 Aldo Urbano amb l'obra Fantasmagoria
2016 Ariadna Mangrané amb l'obra Mineralia
2014 Maria Cemeli amb l'obra 14 fragmentos a cappella