El Museu de Tortosa commemora el desè aniversari amb una jornada de portes obertes i visites a la sala de reserva

30/09/2022
Imatge
 
El Museu de Tortosa commemora el desè aniversari amb una jornada de portes obertes i visites a la sala de reserva

El 29 de setembre del 2012, l'Ajuntament va recuperar l'equipament en el seu nou emplaçament a l'edifici modernista de l'antic escorxador municipal. Aquest dijous, 29 de setembre, s'han complit 10 anys de la recuperació del Museu de Tortosa.

Al 2012, l'Ajuntament de Tortosa va habilitar diversos pavellons de l'edifici modernista de l'antic escorxador municipal, obra de Pau Monguió, per tal que la ciutat pogués tornar a disposar de l'equipament, que fins al 1997 havia estat situat a l'antiga església de Sant Domènec.

Des la recuperació, el Museu s'ha consolidat com un espai de referència, no només per a poder-hi mostrar diferents elements que recorren la història de Tortosa, que van des dels primers pobladors de la prehistòria fins a l'època actual, sinó també com a recinte on han tingut lloc moltes activitats de caire cultural i de promoció de la ciutat.

Per a commemorar l'efemèride, l'Ajuntament ha previst un seguit d'actes que es desenvoluparan entre el 6 i el 9 d'octubre, i que coincidiran amb dos celebracions més: el festival d'intervencions efímeres A Cel Obert i les Jornades Europees de Patrimoni.

Una de les activitats més destacades en la celebració de l'aniversari del Museu serà la possibilitat de visitar la sala de reserva. Serà el diumenge 9 d'octubre, a les 11 h, 11.30 h i 12 h. "La sala de reserva és un dels espais més importants que tenim al Museu de Tortosa, ja que és on conservem totes les peces del nostre important fons patrimonial i que no formen part de l'exposició permanent", explica l'alcaldessa Meritxell Roigé. Per tant, una oportunitat de veure obres pictòriques, làpides i un ampli ventall més d'elements que ajuden a explicar la història de la ciutat. "Quan vam posar-nos a treballar a partir del 2007 en recuperar el Museu, ens va costar molt fer la tria de les peces de l'exposició permanent, ja que tenim un fons molt destacat i ampli", afegeix Roigé. L'alcaldessa també ha subratllat el paper que van tindre en la recuperació del Museu l'alcalde d'aquell moment, Ferran Bel, i el regidor de Cultura Joan Caballol, així com el treball que han efectuat els posteriors regidors de Cultura, Joaquim de Pino, Dolors Queralt, Ximo Martorell i, l'actual, Enric Roig, a més a més de l'equip tècnic: "tot este esforç ha permès que el Museu no només siga una sala d'exposició, sinó que ha convertit el complex en un referent cultural de primera magnitud", ha reblat l'alcaldessa.

En el mateix sentit, el tinent d'alcalde de Cultura, Enric Roig, ha afegit que el Museu ha esdevingut "un revulsiu, que sempre està atent a aquells esdeveniments de ciutat per tal d'integrar-los a la seua activitat, com ara la Capital de la Cultura Catalana, que va propiciar diferents activitats al Museu, o la celebració enguany de l'Any Pedrell, entre moltes altres", ha assenyalat Roig.

A més de les visites a la sala de reserva, tant dissabte 8 com diumenge 9 es podrà visitar la sala permanent del Museu amb dos jornades de portes obertes.

A la vegada, la sala Antoni Garcia acollirà una instal·lació sonora anomenada 'Et cauen les estrelles de la cara'. La sala d'exposicions temporals ha acollit 65 exposicions al llarg d'estos 10 anys del Museu.

Cada any, la sala permanent del Museu de Tortosa acull la visita de prop de 4.500 persones de mitjana. La xifra s'amplia fins als 9.600 visitants anuals, comptades la resta d'activitats que acull el recinte, com ara les que tenen lloc a l'aula didàctica o als jardins del Museu.