A Cel Obert 2018 transformarà espais històrics d'alt valor patrimonial en escenaris de creació

25/09/2018
Imatge
 
A Cel Obert 2018 transformarà espais històrics d'alt valor patrimonial en escenaris de creació

Nous espais històrics d'alt valor patrimonial de Tortosa acolliran les intervencions efímeres del festival els propers 5, 6 i 7 d'octubre

Del 5 al 7 d'octubre l'Ajuntament de Tortosa celebrarà una nova edició del festival d'intervencions efímeres A Cel Obert. Aquesta serà la cinquena edició d'A Cel Obert, un festival que converteix diversos espais històrics i d'alt valor patrimonial de Tortosa en escenaris de creacions artístiques, al mateix temps que en reivindica el patrimoni arquitectònic i apropa l'art efímer a tots els públics. Aquest dilluns la regidora de Cultura, Dolors Queralt; la responsable de l'àrea de Cultura, Maria José Bel; i una de les impulsores del festival, Cristina Bestratén, han presentat la nova edició que té com a temàtica el moviment.

La regidora de Cultura, Dolors Queralt, ha assegurat que aquest festival arriba a la cinquena edició sent una proposta consolidada de portes endins de la ciutat però també a nivell internacional. Queralt també ha destacat el caràcter divulgatiu i pedagògic que també té el certamen i que implica els xiquets i xiquetes de primària i secundària de la ciutat en l'art efímer. 

En les quatre edicions celebrades, s'han presentat a la convocatòria 283 propostes de més de 500 artistes provinents de 14 països diferents. Hi han participat al festival 1.700 alumnes i 26 equips d'artistes de tot tipus, que han portat a milers de visitants a passejar pel nucli antic de la ciutat per descobrir les seves obres efímeres i redescobrir fins a 10 espais històrics de gran riquesa patrimonial.

En aquesta cinquena edició es podran visitar nou instal·lacions, totes inspirades en la temàtica d'enguany, el moviment. D'aquestes nou obres, cinc va ser seleccionades per convocatòria (se'n van presentar 98), i la resta són artistes invitats i col·laboracions. Es podran trobar als següents espais: pati del Museu de Tortosa, pati del Palau Montagut, passatge Franquet, pati del Palau Despuig, pati del Reial Monestir de la Puríssima Concepció Victòria, pati de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa, pati de Sant Jordi i Sant Domènec, pati de Sant Jaume i Sant Maties i claustre de l'edifici de la Immaculada (Espai Immart, EMD de Jesús).

Com a novetat, l'EMD de Jesús se suma al festival i acollirà una de les instal·lacions d'aquesta cinquena edició. Al pati de la Immaculada es podrà veure Anemògraf, obra de Benjamin Joudrier i Léa Girault, els artistes invitats d'A Cel Obert 2018. Així mateix, el Palau Despuig acollirà l'obra fruit de l'intercanvi de creadors de Transefímers, un projecte de col·laboració en el si de la Xarxa Transversal iniciat l'any 2015.

També amb la voluntat d'apropar la creació, l'art i el disseny al públic més jove, un any més es comptarà amb una instal·lació col·laborativa coproduïda amb vuit centres educatius, que en aquesta ocasió s'emplaçarà al pati del Museu de Tortosa. Així mateix, tal com ha explicat Bestratén, una de les novetats d'enguany és una instal·lació que es podrà veure al pati de l'Escola d'Art realitzada per estudiants del curs d'Arquitectura Efímera de l'Escola d'Art de Reus, i que es durà a terme gràcies a la col·laboració de l'Escola d'Art de Tortosa.

Durant els dies del festival, el públic podrà votar la seva intervenció efímera preferida entre les cinc obres que van sortir de la convocatòria, que van ser seleccionades per un jurat especialitzat. El públic infantil i juvenil també podrà votar la seva obra preferida. Els resultats d'aquestes dues votacions donaran el premi del públic i el premi dels xiquets.

El tret de sortida del festival serà divendres 5 d'octubre el pati del Museu de Tortosa a les 19 hores, amb la cerimònia d'obertura. Durant tot el cap de setmana es poden visitar les obres, ja sigui per lliure o en una de les visites guiades que s'ofereixen. L'horari de visites durant el cap de setmana és de 11 hores a 14 hores, i de 17 hores a 22 hores. A més, el dissabte 6 a les 11 hores hi ha programada una visita guiada amb     l'historiador Hilari Muñoz, i a les 12.30 hores es farà la presentació de la instal·lació Anemògraf, obra dels artistes invitats, al claustre de l'edifici de la Immaculada, Espai Immarts de l'EMD de Jesús. Al vespre, el pati del Museu acollirà la festa A Cel Obert, on artistes i ciutadania es poden trobar per conversar i intercanviar opinions sobre les instal·lacions en un ambient distès.

Per acabar, diumenge 7 d'octubre a les 12.30 hores se celebrarà al pati del Museu de Tortosa l'acte de clausura del festival amb l'entrega del premi del jurat i dels premis del públic i dels xiquets.