Es restauren 18 dibuixos del pintor tortosí Francesc Gimeno pertanyents al fons del Museu de Tortosa

23/12/2022
Imatge
 
Imatge
 
Es restauren 18 dibuixos del pintor tortosí Francesc Gimeno pertanyents al fons del Museu de Tortosa

El Museu de Tortosa ha restaurat i millorat la conservació de 18 dibuixos del pintor Francesc Gimeno pertanyents al fons de la institució.

Aquests dibuixos, fets amb llapis gras i carbonet sobre papers de diferents tipologies i qualitats, presentaven restes d’antigues reparacions, pegats, etiquetes i restes d’adhesiu procedent d’una cinta autoadhesiva de doble cara que formava part de l’antic sistema de muntatge a l’interior de paspartús.

La intervenció ha anat a càrrec de la restauradora Anna Ferran, sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i ha estat finançada amb una subvenció per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arquitectònics artístics integrats en el patrimoni immoble concedida pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquesta restauració i conservació s’ha procedit a la retirada de les restes d’adhesiu, el tractament puntual de taques, la desacidificació del paper, la retirada dels elements afegits, la consolidació dels estrips, i l’elaboració i/o adaptació dels sistemes de presentació (alguns dels exemplars tenen dibuix per ambdues cares del paper i requerien d’un sistema de muntatge que en permetés la visualització). Una altra de les problemàtiques sobre les que s’ha actuat ha estat la fotoxidació derivada de l’exposició continuada a la llum.  Finalment els dibuixos s’han emmarcat amb material de conservació i vidre amb filtre per radiacions UV.

Anteriorment, l’any 2020, es va portar a terme una intervenció a càrrec de la Unitat de Conservació-Restauració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa, que va consisitir en desemmarcar i separar els dibuixos del suport secundari i el paspartú, atès que els dibuixos anaven muntats en un antic sistema de presentació que provocava diferents problemàtiques de conservació. Els suports secundaris que es van retirar, i que estaven adherits amb cinta de doble cara, presentaven uns valor de pH d’entre 4,8 i 5,2, per tant els dibuixos es trobaven en contacte directe amb suports de naturalesa àcida.

Francesc Gimeno (Tortosa, 1858 - Barcelona, 1927) va ser un pintor singular. De formació gairebé autodidacta, va treballar a contracorrent, al marge de tots els moviments artístics que animaven, en aquella època, la vida cultural de Barcelona. Les escenes que va pintar, plasmen una realitat crua, sense concessions estètiques, i revelen un artista extraordinari. Però, malgrat el seu innegable talent, Gimeno va viure d'esquenes a la societat i va morir sense rebre el reconeixement públic dels seus coetanis.

Amb el suport de:

Per saber-ne més:

Més informació