Constituïda la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre

11/10/2017
Imatge
 
Constituïda la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre

El passat 29 de setembre es va constituir la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre en un acte presidit pel conseller de Cultura, Lluís Puig, al Museu Pau Casals del Vendrell. La xarxa té com a objectiu garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen.

Per a l’any 2018, la xarxa ha previst un pressupost de 220.000 euros per a les seves funcions operatives i de foment. En els tres últims anys, els museus que formen la xarxa ja han col·laborat en programes pilot de cooperació, finançats íntegrament pel Departament de Cultura. La constitució de la xarxa és una de les primeres accions del Pla de Museus de Catalunya. Estratègia 2030’. Aquesta nova xarxa territorial se suma a les ja constituïdes a les comarques de Girona i les Terres de Lleida i Aran

En l’acte, s’ha signat un conveni per a establir aquesta estructura de coordinació territorial entre el Departament de Cultura i els museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. S’ha procedit, també, a la constitució del òrgans de govern de la xarxa, comissió institucional i d’una comissió tècnica, que elaborarà un programa d’actuacions conjuntes. Per a l’any 2018, la xarxa ha previst un pressupost de 135.000 euros per a la seva funció cooperativa i de 85.000 euros per a la funció de foment.
 
A la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre hi són presents actualment: el Museu d’Alcover, Museu de les Terres de l'Ebre, Museu d'Història de Cambrils, Fundació Apel·les Fenosa, Museu Deu, Museu Pau Casals, Museu de la Vida Rural, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Salvador Vilaseca, Museu Diocesà de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu de Tortosa i Museu de Valls.
 
La voluntat dels membres de la xarxa és dur a terme totes les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com a institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual. El conveni estableix les funcions de la xarxa i l’orientació sobre els serveis i activitats que han de dur a terme; el sistema de governança, els museus que en poden formar part i el seu procediment d’incorporació; i els instruments de planificació, seguiment i avaluació de l’activitat de la xarxa.
 
Les xarxes territorials són l’instrument per canalitzar les polítiques de suport de la Generalitat de Catalunya als museus catalans de manera concertada esteses al conjunt del país. El ‘Pla de Museus de Catalunya. Estratègia 2030’ estableix que les xarxes territorials de museus són l’estructura del Sistema de Museus de Catalunya per canalitzar el suport als museus i equipaments patrimonials bàsics vinculats, a nivell de proximitat. La missió de les xarxes territorials és aconseguir que el conjunt de museus puguin complir les seves funcions com a institucions culturals públiques. Les xarxes territorial compleixen principalment dues funcions:
- La funció cooperativa: detectar les necessitats dels museus que s’han de resoldre mitjançant la provisió de serveis estables i d’economia d’escala,  i avaluant-ne els seus resultats.
- La funció de foment: donar suport econòmic  a actuacions de valor afegit dels museus de la Xarxa, mitjançant la concessió de subvencions en procediments de concurrència pública.
 
Al llarg dels anys 2015, 2016 i 2017 els museus ara adherits a la Xarxa  ja han col·laborat en diferents programes pilot de cooperació conjunta, finançats íntegrament pel servei de Museus i Béns Mobles. El pressupost íntegre dedicat a projectes cooperatius en aquest període ha estat de 10.000 euros l’any 2015; 38.000 euros l’any 2016, i 66.500 euros, enguany.
 
Entre altres, aquests projectes cooperatius han permès desenvolupar accions com l’auditoria de les museografies de les exposicions permanents dels museus; les       jornades “Apropa’t” de Didàctica del Patrimoni (edicions 2016 i 2017) ; acompanyament en la creació i comercialització de l’oferta turística als museus (6 museus participants); la campanya de comunicació conjunta en motiu del Dia Internacional dels Museus, o el Programa de suport a la documentació dels museus.
 
La Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre s’afegeix a les ja constituïdes en el mateix sentit a les comarques de Girona, que es va posar en marxa el 27 de novembre de 2015, i de les Terres de Lleida i Aran, creada el 6 de maig de 2016, i que, conjuntament, configuren el sistema de xarxes territorials de la Generalitat de Catalunya. Actualment ja es treballa en la posada en marxa de la Xarxa territorial de Museus de la Catalunya Central i del Penedès, així com en la de la Regió Metropolitana de Barcelona.